Appal a zsebben a Csillagpontra

Appal a zsebben a Csillagpontra

A programozás is lehet az evangélium eszköze – vallja Antal Zoltán villamosmérnök-hallgató, a Csillagpont applikáció ötletgazdája. Az idei református ifjúsági találkozóra a programokkal és az énekfüzettel a mobilunkban érkezhetünk, de számos további hasznos funkciót és egy meglepetést is tartogat az ingyenesen letölthető app.

Már elérhető a Google Play áruházban a Csillagpont alkalmazás. A július 23-án kezdődő találkozó hivatalos mobilapplikációját a budapesti Mérnökmisszió önkéntes csapata programozta. „Öt programozó és egy menedzser, nyolc hónapos munka, több tízezer sornyi kód” – ismerteti a CSP app mögötti számokat Antal Zoltán ötletgazda, akivel a Csillagpont sajtótájékoztatója után beszélgettünk.

A programozás Isten eszköze

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem negyedéves villamosmérnök-hallgatójával még általános iskolai tanára szerettette meg a programozást. „Az olyan kis falvakban, mint amilyenben én is felnőttem, akkor még nem volt általános, hogy ez is része legyen az informatikai oktatásnak” – mondja. A Villamosmérnöki Karon programozást is tanulnak, így kedvenc időtöltéséről a választott szakmája miatt sem kellett lemondania. „Mint minden, ez is lehet eszköz Isten vagy az ördög kezében. Azt szeretném, hogy az én kódjaimat Isten használja” – teszi hozzá.

Zoli egy osztálytársa hatására kezdett gyülekezeti ifibe járni, ahol egyre közelebb került Istenhez, majd át is adta életét neki. Felnőtt fejjel keresztelkedett meg és konfirmált: „Húszévesen tettem bizonyságot Jézus Krisztusba, személyes megváltómba vetett hitemről.” 2015-ben, Tatán járt először a Csillagponton, már akkor megfogta a közeg és az üzenet, mind mondja, arra gondolt: „De jó, hogy van ilyen találkozó!” Két évvel később, Debrecenben fogalmazódott meg benne, hogy a következő Csillagponton szeretne szolgálni is.

Összekapcsolják a hitet és a szakmaiságot

„Tavaly nyáron, egy mérnökmissziós kiránduláson meséltem Bera Bálintnak, aki régebb óta önkéntes a Csillagponton, hogy kellene a találkozónak egy mobilapplikáció. Ő továbbította az ötletet a szervezők felé, és kiderült, hogy ők már egy ideje ezért imádkoznak. Ez megerősített abban, hogy érdemes belevágni” – emlékszik a fejlesztés indulására.

A Mérnökmisszió tagjai az első sorból örültek az applikáció bejelentésének

A Mérnökmisszió elnevezésű református közösség szakmai programokat és közösségi alkalmakat szervez a műegyetemi hallgatóknak – keresztyéneknek és érdeklődőknek egyaránt. „Megmutatja a leendő mérnököknek, hogy a hitélet összeegyeztethető a szakmaisággal” – tudjuk meg Zolitól, aki már három éve tagja a közösségnek. 3D-s nyomtatás, dróntechnológia, robotika, programozás – izgalmas projektjeikből az idei Csillagponton is ízelítőt adnak a Színházterem aulájában. Zoli úgy látja, az ilyen izgalmas szakmai dolgok érdeklik a hallgatókat, van, aki a CSP appot programozó csapatba is így került.

Mit tud a Csillagpont app?

Bunta Roland, Lipcsei János, Megyeri Sándor, Uszkai Dávid és Antal Zoltán programozóként, Bera Bálint menedzserként vett részt a Csillagpont applikáció elkészítésében. „Felosztottuk egymás között a feladatokat. Volt, aki a térképpel, más az énekekkel, én a programokkal és a statikus menüpontokkal foglalkoztam. A megírt kódot egy közös tárhelyre töltöttük fel, így külön-külön is tudtunk dolgozni.” Azt meséli, sok időt vett igénybe a tesztelés is, hogy minél több androidos operációs rendszert futtató mobilon működjön, a sok különböző verzió alatt is egységesen jelenjen meg. 

Munkájuknak hála csak néhány kattintás, és a Csillagpont összes programjának részletes leírása felkerül androidos telefonunkra; az általunk kiválasztottakról emlékeztetőt is küld a program, hogy ne maradjunk le róla. Részletes térkép segít majd megtalálni azokat a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campuszán, és egyéb hasznos, naprakész információk – például az elsősegély telefonszáma, a találkozóról szóló legfrissebb hírek, videók – is a tenyerünkben lesznek.

Az alkalmazás a találkozó üzenetének megélésében is segít: a lelki alkalmakon énekelt énekek szövegét, valamint a reggeli egyéni csendességet és bibliaolvasást segítő kérdéseket is megtaláljuk benne, emellett az alkotók egy további, egyelőre meglepetésfunkcióval is készülnek, ami szintén eszköz lehet abban, hogy Isten országának jelenvalóságát megtapasztaljuk a Csillagponton.

A Csillagpont alkalmazás letölthető a Google Play áruházból. Apple termékeken a szintén naprakész honlapról lehet tájékozódni.

Feke György, fotó: Szarvas László