Kávé, felüdülés, Csillagpont

Kávé, felüdülés, Csillagpont

A feltöltődésre vágyó fiatalokat ez alkalommal is különböző kávézók várják a Csillagpont területen, melyekbe mi is ellátogattunk, hogy megnézzük, idén milyen különlegességekkel készültek.

Józan szórakozás

Kezdjük a sort az Adna Caféval, a Református Drogmisszió kávézójával. A kávézó vezetője elmondta: a „fiatalok számára a józan szórakozást hivatott népszerűsíteni”, ugyanakkor fontos céljuknak tekintik ezen kívül, hogy találkozási helyszínné is váljanak. A kávézóban önkéntesek dolgoznak, a különböző kávék, teák és limonádék mellett interaktív programokkal is várják az odalátogatókat - mint például workshopok vagy a drogmisszió „élő könyvtára”. Mivel a kávézó a Nagyszínpad mellett található, ezért szívesen látnak mindenkit, aki koncert előtt vagy után megpihenne.

Frissítő szeretet

A Csillagpont területén ebben az évben ismegtalálható a KIE (Keresztyény Ifjúsági Egyedület) kávézója. Fancsovits Eszter, a KIE önkéntese, kérdésünkre elmondta, kávézójuknak egyelőre nincs állandó helyszíne, hanem különböző fesztiválokra szoktak ellátogatni. Kávézójuk alkalmas az új emberek megismerésére, mindenkit frissítőkkel és nagyon sok szeretettel várnak a Sztárai Tér mellett található épületben.

Hangulatok szerint

A KÖSZI Egyesület nem kávéval, hanem koktélokkal készült, a pavilonok mellett várják a felfrissülni vágyókat. A KÖSZI Koktélbárral 2015-ben már találkozhattak a Csillagpont résztvevői, az egyesület ökumenikus összefogással valósítja meg a programot. A koktélbár különlegessége, hogy alkoholmentes italokat készítenek, illetve hogy mindenki a hangulatának megfelelően választhat koktélt, ami mellé egyedi poháralátét is jár. Az egyesület vezetője elmondta, hogy közösségük egy előevangelizációs közösség, melynek segítségével sok fiatalt el tudnak érni.

Offline élmény

Nem maradhat ki a sorból a Café El Mondo, mely már 2oo7 óta rendszeres résztvevője a Csillagpontnak. Az egész kávézó ötlete egy újságból, majd egy blogból indult el, megálmodói úgy gondolták, érdemes lenne létrehozni egy „offline teret”, ahol az online elkezdett diskurzusokat személyesen is tudják folytatni. Budapest belvárosában működő kávézójuk célja, hogy embereket szólítson meg a kávén keresztül. Különösen fontosnak tartják a Csillagponton való jelenlétet, mivel szerintük itt „emberarcú egyházat” láthatnak az emberek.

Gönczy Anna, fotó: