Beszélgetés az „Üstökös”-sel

Beszélgetés az „Üstökös”-sel

„Felemelő érzés volt, hogy megtöltöttünk egy egész termet, és nemcsak koncertet adtunk, hanem a résztvevők is belekapcsolódtak a dicsőítésbe” – vallja Zágoni Tamás, a kolozsvári Laudate együttes basszusgitáros, akivel csapatáról, az Üstökös tehetségkutató győzteseiről beszélgettünk.

Szokásos csillagpontos délután: beszélgető, imádkozó, a Lehetőségek piacán bóklászó fiatalok. Ebben a színes forgatagban találkozunk Zágoni Tamással, a Laudate együttes basszusgitárosával, aki azonnal mesélni kezd magukról: „2017. május 8-án alakultunk, Kolozsváron. Közös gyülekezetbe járunk, néhányan osztálytársak is vagyunk. Jelenlegi formációnkat akkor értük el, amikor a basszusgitároshoz, a zongoristánkhoz és hozzám csatlakozott a dobosunk és az énekesünk is.” Mint mondja, legfőbb céljuk, hogy a zenével közelebb hozzák a fiatalokhoz Isten Igéjét. „Azt valljuk, a zene a legrövidebb út az ifjúság lelkéhez. Eredetileg ifjúsági énekeket játszottunk, Eszter, az énekesünk hallgatja közülünk a legtöbb keresztyén zenét, ő találta nekünk azokat is, amiket most játszunk” – folytatja Tamás. Ezekről az alapokról indulva zenésítettek meg egy zsoltárt, majd közösen megírták és hangszerelték a Dicsérd című számot, amit a himnuszuknak tekinteknek.

A csillagpontos fellépés gondolata régi, dédelgetett álmuk volt. „Csodaként éltük meg, amikor meghirdették az Üstökös tehetségkutatót. Egy videóval kellett jelentkeznünk, s kiválasztottak minket – emlékszik vissza. – A Magyar Református Egység Napján felléptünk itt, Debrecenben, akkor megnyertük a »versenyt«, és ezért játszhattuk a Csillagponton is.” A basszusgitáros úgy érzi, ez hatalmas lehetőség számukra, hiszen így több emberhez eljuthat zenéjük. „Felemelő érzés volt, hogy megtöltöttünk egy egész termet, és nemcsak koncertet adtunk, hanem a résztvevők is belekapcsolódtak a dicsőítésbe” – fogalmaz.

Kérésünkre azt is elmondja, a zenekarral átélt legkülönlegesebb közös élményünket is a dicsőítés alatt élték át: „Tavaly a kolozsvári Kétágú templom lelkészének a szülőfalujába látogattunk, Somosdra. Tartottunk a fellépéstől, nem tudtuk elképzelni, egy vidéki gyülekezet hogyan áll majd hozzánk. Hihetetlen, de a Lelki próbáimban Jézus légy velem, és a Fenn a Mennyben az Úr kezdetű dicséreteknél a gyülekezet túlénekelte a mikrofont. Csodálatos és megható élményként hatott ránk ez a közös éneklés.” Ilyen közös emlékekkel a hátuk mögött nem csoda, ha szép jövőben gondolkoznak: bár az iskola, az egyetem mellett elég nehéz kivitelezni, de szeretnének egy lemezt is kiadni, illetve már rendelkeznek Youtube csatornával, amihez szintén profi felvételekre van szükségük. „Tudjuk, hogy csak Isten akaratából és segítségével teljesülhet ez. SDG!” – hangsúlyozza Tamás.

Bodnár Lili Anna, fotó: Pataki Botond, Sebestyén László